Mökki-Isännän kiitos talkooporukalle ja riistakolmiolaskentaan osallistuneille sekä muutama yleinen asia

Kiitokset kaikille talkoisiin sekä riistakolmiolaskentaan osallistuneille. Päivä oli onnistuminen niin
riistakolmiolaskennan havaintojen sekä talkoolaisten ahkeruuden osalta. Kaikkineen tapahtumaan osallistui 20 seuran jäsentä sekä reipas viiden lapsen tehoporukka. Myös keli oli suosiollinen niin talkoolaisille mökillä kuin myös metsässä suunnistaville ryhmille.
Suuri osallistujamäärä mahdollisti riistakolmiolaskennan määrävahvuiset ryhmäkoot ja piti yksilölliset kävelymatkat kohtuullisena osittain vaikeakulkuisessakin maastossa. Mökillä talkoissa suoritettavaksi suunnittelemani asiat tulivat ripeästi hoidetuksi ja ainakin omaan silmään mökki on nyt valmis ottamaan jäsenet kauden alussa vastaan. Todella hyvää työtä kaikilta!
Alla listaus mökkitalkoiden pääasiallisesta sisällöstä:
-Tulisijojen puuvarasto täytettiin
-Heinät/nurmialue leikattiin trimmerillä
-Pihat haravoitiin
-Sauna pestiin
-Ulkohuussin tyhjennettiin
-Piha ja rakennusten ympäristöt siivottiin ylimääräisestä rojusta
-Matot lähtivät pesuun
-Pöllit hakattiin klapeiksi
-Polttopuut heitettiin puuvajaa (lapsille erityiskiitos uurastuksesta tämän parissa)
-Riistalle varatut heinät siirrettiin varastosta avoimen puuvaraston ylisille
-Kodassa olevat loukut siirrettiin avoimeen puuvarastoon

Kaiken tämän lisäksi nuohooja kävi nuohoamassa hormit saunasta sekä päärakennuksesta.
Aggregaatin kanssa on kevään aikana ollut haasteita, mistä olen ottanut kopin ja pyrkinyt tilanteessa etänä auttamaan ongelman ratkaisussa. Perjantaina tekemäni selvitykseni mukaan syöttöpuolen luistimen nostajan solenoidi on palanut ja polttoainepumpun kanssa on jotain ongelmaa, koska polttoaineen tulo loppui pumpulle. Näille ongelmille ei kukaan meistä voi mökillä vallitsevissa olosuhteissa mitään. Olette tehneet sen, mitä olette siinä tilanteessa voineet tehdä. Voimakone on siirretty nyt Jyväskylään ja on matkalla huoltoon, jotta kauden alussa toimintavarmuus voidaan taata. Aggregaatille on myös hankittu uusi isompi akku, jotta virta ei käytössä ihan heti lopu.

Muutamia yleisiä asioita:
Saunaveden nostaminen kaivosta tapahtuu ison aggregaatin huollon aikana pienellä bensakäyttöisellä aggregaatilla seuraavalla tavalla:
1. Saunan eteisessä on uppopumppu, joka upotetaan vähintään puoliksi veden alle.
2. Uppopumpusta lähtee naru, mikä tulee sitoa hyvin kiinni kaivon kannessa olevaan metallilenkkiin. Tästä narusta lasku ja nosto, ei saa missään tapauksessa roikottaa sähköjohdosta tai vesiletkusta
3. Siirrä pieni aggregaatti kaivolle (tai käytä jatkojohtoa, jos sellainen löytyy)
4. Pienessä aggregaatissa on moottorin kyljessä punainen vipu, mikä tulee nostaa ylös (sammutettu tila ala-asennossa). Vivun vieressä on metallinen lenkki, mikä tulee vetää ulospäin koneesta (säädetään tyhjäkäynti). Tämän jälkeen vedä moottori käyntiin. HUOM! VAIN 98E /
PIENKONEBENSAA punaisesta kanisterista.
5. Kun aggregaatin moottori käy tasaisesti, kytke uppopumpun virtapiuha aggregaattiin6. Mikäli haluat kytkeä pidemmän letkun kiinni, mökin ”siivouskaapista” löytyy ilmastointiteippiä, jolla
putkien liitoksen saa pitäväksi.
VARMISTA ENNEN KÄYTTÖÄ JA KÄYTÖN AIKANA, että uppopumpulta lähtevä letku on suorassa sekä kierteetön ja, että uppopumpun alaosa on veden alla aina kun uppopumppu on käynnissä! Varmista myös, ettei pumppu ole liian lähellä kaivon pohjaa, ettei pumppu ala imemään kaikkea pohjassa olevaa moskaa / hiekkaa.
7. Poista uppopumpun piuha aggregaatista ennen aggregaatin sammuttamista. Tämä säästää laitteen invertteriä.
HUOM! Kaivovesi tätä kautta nostettuna ei ole niin puhdasta kuin porakaivosta! Tästä syystä pyydän tyhjentämään saunasta kaikki astiat, mukaan lukien pata aina, kun olet lähdössä pois mökiltä ja tiedossa ei ole, että sinne joku olisi seuraavana päivänä tulossa. Tällä saamme estettyä astioiden ja padan levääntymisen ja seuraavalla käyttäjällä on mukavampi aloittaa saunan käyttö. Tätä toimintatapaa tulisi noudattaa myös silloin, kun vettä aletaan nostamaan porakaivosta.

Kiertoilmatakan yläosassa oleva luukku on toistaiseksi liimattu kiinni massalla. Syynä tähän on se, että nuohoojan havainnon mukaan ylätila oli nokinen, mikä indikoi mahdollista vuotoa hormistosta tähän kiertoilma kammioon, jossa siis pitäisi kiertää vain huoneilmaa. Turvallisuuden (häkävaara) takia yläluukku massattiin kiinni selvityksen ajaksi. Edellä mainitun osalta pyytäisin seuraavan kolmen viikon aikana (27.7 – 16.8) kaikkia mökillä takkaa käyttäviä osallistumaan selvitystyöhön niin, että ilmoittaisitte minulle, miten takka lähtee vetämään / havaitsetteko sen toiminnassa jotain muutosta aiempaan.

Seuran jäseniä pyydän ilmoittamaan puutteet ja korjaustarpeet numeroon 0400806062 (soitto, WhatsApp tai tekstiviesti). Otan mielelläni myös kehitysideoita vastaan, unohtamatta myöskään risuja ja ruusuja, jotka ovat myös tervetulleita. Kaikkia palautteita käsitellään luottamuksellisena.

Toivotan kaikille hyvää ja turvallista tulevaa kautta 2020!
Mökki-Isäntä Antti
Ps. Pyydän syyskaudella jättämään takan tuhkaluukun ”läpät” avoimeksi (takan etupuolella alhaalla) sekä avaamaan ylhäältä hormipellin aina kun poistutte mökiltä. Tämän tarkoitus on parantaa hormin ilmanvaihtoa ja pitää se kuivempana, jotta takka lähtisi vetämään paremmin heti alusta.